Nieuws

Debiteurenbeheer mensenwerk, maar automatisering is onmisbaar

Op zoek naar iemand die zorgt voor een strakke opvolging van je facturen? Oftewel een debiteurenbeheerder? Dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat het vinden van de juiste persoon een behoorlijke klus is. Experts luiden al geruime tijd de noodklok: er zijn meer bedrijven die op zoek zijn naar debiteurenbeheerders dan dat er beschikbaar zijn. En dat is sindsdien niet echt veranderd. De arbeidsmarkt staat nog steeds strak gespannen. Hoe houden bedrijven hun grip op hun financiële zaken wanneer de juiste mensen zo moeilijk te vinden zijn?

Debiteurenbeheerders spelen een cruciale rol bij het bewaken van de financiële gezondheid van bedrijven. Ze zijn de eerste oren en ogen bij kredietrisico’s en houden zich bezig met het beheren van debiteuren. Dit heeft directe invloed op hoe winstgevend een bedrijf is en hoe goed de cashflow loopt. Je zou ze bijna onmisbaar kunnen noemen.
Experts blijven maar waarschuwen voor een groeiend tekort aan debiteurenbeheerders. De arbeidsmarkt is krap en er komen steeds nieuwe manieren van werken bij, waardoor het steeds lastiger wordt om gekwalificeerde kandidaten te vinden.

Automatiseer je debiteurenbeheer

Om het tekort aan menselijke krachten een beetje te verlichten, kan automatisering een uitkomst bieden. Dat is in ieder geval wat bijvoorbeeld het UWV adviseert. Zij zeggen dat het personeelstekort alleen maar erger wordt door de vergrijzing. Door terugkerende taken, zoals herinneringen versturen, te automatiseren, kan er uiteindelijk meer werk worden gedaan door hetzelfde aantal mensen. Maar betekent dit dan dat debiteurenbeheerders ineens overbodig worden? Nee, zeker niet. Het gaat erom dat de saaie, herhalende taken worden overgenomen door machines, zodat debiteurenbeheerders meer tijd hebben voor het werk waar menselijke expertise echt voor nodig is. Zoals het persoonlijke contact met klanten en het bedenken van slimme strategieën.

Automatisering van debiteurenbeheer heeft een heleboel voordelen:


Efficiëntieverbetering:
geautomatiseerde systemen nemen saaie taken over, zoals het in de gaten houden van betalingsgedrag en het versturen van herinneringen. Hierdoor kunnen debiteurenbeheerders hun tijd efficiënter gebruiken en zich bezighouden met belangrijke beslissingen.

Risicobeheer: dankzij slimme analyses kunnen digitale tools potentiële risico’s snel opsporen. Dit geeft debiteurenbeheerders de kans om proactief te handelen en risico’s te minimaliseren.

Minder fouten: het hele proces van facturatie tot het innen van geld kan worden gestroomlijnd met automatisering. Dit versnelt niet alleen het proces, maar verkleint ook het risico op menselijke fouten.

Klantinteractie: gek genoeg kan automatisering leiden tot betere interacties met klanten. Je kunt klanten toegang geven tot hun financiële gegevens en betalingen, waardoor de transparantie en tevredenheid toenemen. En doordat debiteurenbeheerders minder tijd kwijt zijn aan saaie klusjes, hebben ze meer tijd om echt in contact te komen met klanten.

Educatie: automatisering biedt ook educatieve voordelen. Professionals hebben toegang tot realtime data en kunnen gebruikmaken van interactieve leerplatforms. Zo kunnen ze hun vaardigheden blijven ontwikkelen en zich aanpassen aan nieuwe technologieën.

De menselijke debiteurenbeheerder blijft belangrijk

Ook al wordt er geautomatiseerd, menselijk debiteurenbeheer blijft onmisbaar. Zaken als empathisch vermogen, strategisch denken en het maken van lastige beslissingen kunnen niet altijd worden overgenomen door machines. Hetzelfde geldt voor het onderhouden van klantrelaties en het inspelen op veranderingen in de markt.
Dus, automatisering is een handige aanvulling om het tekort aan debiteurenbeheerders op te lossen. Laat de machines maar het saaie werk doen, zodat de debiteurenbeheerders zich kunnen richten op waar ze echt goed in zijn: menselijk contact en het behouden van een gezonde klantrelatie.

Contact

Geschreven door

Misschien ook interessant