Nieuws

Tips nodig onbetaalde bij facturen? Dit is wat je kunt doen!

Stel je voor: je bent een zelfstandige ondernemer of werkt bij een bedrijf waar je verantwoordelijk bent voor het debiteurenbeheer. Je hebt net met veel toewijding en professionaliteit een dienst of product geleverd aan een klant, en vervolgens de factuur verstuurd met een verwachte betalingstermijn. Alles lijkt prima te verlopen tot de vervaldatum voorbij is en de betaling nog steeds uitblijft. Wat doe je dan?

Een goed debiteurenbeheer proces is het halve werk

Allereerst is het belangrijk om kalm te blijven en systematisch te werk te gaan. Een niet-betaalde factuur is zeker vervelend, maar meestal is er een reden voor en kan het opgelost worden zonder al te veel gedoe. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om ermee om te gaan:

Vriendelijke herinneringen sturen: De eerste stap is om vriendelijk contact op te nemen met de klant. Soms is een betalingsherinnering alles wat nodig is. Stuur een beleefde e-mail of maak een kort telefoontje om te controleren of de factuur is ontvangen en herinner de klant aan de vervaldatum.

Persoonlijk contact zoeken: Als een eerste herinnering geen resultaat oplevert, probeer dan persoonlijk contact te zoeken met de klant. Dit kan helpen om eventuele misverstanden of problemen op te lossen. Soms is er sprake van een administratieve fout of is de factuur gewoon over het hoofd gezien.

Herziening van betalingsvoorwaarden: Soms kan het zijn dat de betalingsvoorwaarden niet duidelijk waren of niet goed zijn nageleefd. Overweeg om flexibeler te zijn met betalingsregelingen als dit kan helpen bij het innen van de openstaande factuur.

Officieel herinneringstraject starten: Als de klant na herhaalde pogingen nog steeds niet betaalt, kan het nodig zijn om een officiëler herinneringstraject te starten. Stuur een formelere betalingsherinnering, waarin je duidelijk maakt wat de consequenties zijn als er niet binnen een bepaalde termijn betaald wordt.

Inzetten van incasso: Als alle voorgaande stappen geen resultaat opleveren, kan het nodig zijn om een incassobureau in te schakelen. Dit is vaak een laatste redmiddel en kan extra kosten met zich meebrengen, dus probeer dit te vermijden als het kan.

Het is belangrijk om te onthouden dat het innen van openstaande facturen tijd en moeite kan kosten, maar dat het een noodzakelijk onderdeel is van een gezond bedrijfsbeheer. Het is ook belangrijk om altijd professioneel en beleefd te blijven, zelfs als de situatie frustrerend is.

Optimaliseer je debiteurenbeheer

Wat je ook doet, het kan enorm helpen om gebruik te maken van professionele debiteurenbeheer software, zoals die van Notify. Dit soort software automatiseert het proces van facturering en herinneringen, waardoor je efficiënter en consistenter kunt handelen. Met Notify kun je herinneringen automatisch laten versturen op specifieke tijdstippen na de vervaldatum. Daarnaast kan het systeem je helpen bij het bijhouden van alle communicatie met klanten over openstaande betalingen, waardoor je altijd een overzicht hebt van de status van elke factuur.

Kortom, als een factuur niet betaald wordt, hoef je niet meteen in paniek te raken. Blijf kalm, volg een gestructureerde aanpak en wees consistent in je communicatie. En vergeet niet dat debiteurenbeheer software zoals die van Notify een waardevol hulpmiddel kan zijn om het proces soepeler en effectiever te laten verlopen.

Contact

Geschreven door

Misschien ook interessant