Nieuws

Cashflow Boosters: Vergroot je geldstroom met slim debiteurenbeheer!

wat is cashflow

Cashflow is een cruciaal begrip dat elke ondernemer moet begrijpen, ongeacht of je een startende ZZP’er bent of een ervaren CEO van een groot bedrijf. Het is een term die vaak wordt genoemd in financiële kringen, maar wat betekent het eigenlijk? In deze blog gaan wij van Notify dieper in op de betekenis van cashflow, waarom het zo belangrijk is voor jouw bedrijf en hoe je het kunt optimaliseren om financieel succes te behalen.

Wat is cashflow?

Cashflow is simpelweg het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van jouw bedrijf gedurende een bepaalde periode. Met andere woorden: het is het verschil tussen het geld dat binnenkomt en het geld dat uitgegeven wordt. Het is belangrijk om te beseffen dat cashflow niet hetzelfde is als winst. Je kunt winstgevend zijn op papier, maar als er niet genoeg geld beschikbaar is om de rekeningen te betalen, kun je toch in de problemen komen.

Er zijn twee soorten cashflow: positieve cashflow en negatieve cashflow. Positieve cashflow betekent dat er meer geld binnenkomt dan er uitgaat, wat een gezonde financiële situatie aangeeft. Negatieve cashflow betekent dat er meer geld wordt uitgegeven dan er binnenkomt, wat kan leiden tot liquiditeitsproblemen en schulden.

Waarom is een gezonde cashflow belangrijk voor jouw bedrijf?

Een gezonde cashflow is van vitaal belang voor het succes en de groei van jouw bedrijf vanwege verschillende redenen:

  • Liquiditeit: een positieve cashflow zorgt voor voldoende liquide middelen om leveranciers te betalen en nieuwe investeringen te doen en andere dagelijkse bedrijfskosten te dekken. Dit houdt jouw bedrijf draaiende zonder dat je afhankelijk bent van leningen of externe financiering.
  • Schuldbeheer: door een gezonde cashflow kun je jouw schulden op tijd betalen en voorkomen dat ze opstapelen. Hierdoor blijf je financieel gezond en bouw je een positieve reputatie op bij crediteuren en investeerders. Lees hier meer over credit management.
  • Groei en investeringen: met een positieve cashflow kun je geld reserveren voor uitbreidingsplannen en investeringen in nieuwe technologieën, producten of diensten.
  • Een buffer voor onverwachte situaties: een positieve cashflow geeft jouw bedrijf een financiële buffer om voorbereid te zijn op onverwachte situaties, zoals economische neergangen, pandemieën of andere crises.

Met cashflow de financiële gezondheid van een bedrijf beoordelen

Het is een cruciale maatstaf om de financiële gezondheid van een bedrijf mee te beoordelen. Zelfs als een bedrijf winstgevend is, kan het failliet gaan als het een negatieve kasstroom heeft en er dus geen beschikbaar geld is. Kredietverleners gebruiken de cashflow van een onderneming vaak om te bepalen hoeveel leningen ze kunnen verstrekken, en bij de verkoop van een bedrijf wordt de cashflow ook gebruikt om de waarde te bepalen.

Cashflow management is het proces van het optimaliseren van de geldstromen van en naar een onderneming. Het omvat activiteiten zoals het minimaliseren van kosten van geldstromen, het beheren van rentekosten en het maximaliseren van renteopbrengsten. Effectief cashflow management vereist het vermogen om vooruit te kijken, goede financiële planningen, een efficiënt debiteurenbeheer, het tijdig herkennen en voorkomen van problemen, en een manier om ervoor te zorgen dat facturen op tijd worden betaald.

Het opstellen van een cashflow prognose

Een belangrijk onderdeel van cashflow management is het opstellen van een cashflow prognose, ook wel een liquiditeitsbegroting genoemd. Dit biedt inzicht in de verwachte inkomsten en uitgaven van een onderneming voor een bepaalde periode, zoals een kwartaal of een jaar. Een gedetailleerde planning geeft een beter inzicht in de financiële situatie van de onderneming. Bij het maken van een cashflow prognose worden verschillende soorten inkomsten en uitgaven in beschouwing genomen, waaronder cash uit normale bedrijfsactiviteiten, cash uit investeringen en cash uit financiering.

Cashflow voor kleine én grote bedrijven

Voor zowel grote als kleine bedrijven is het beheren van de cashflow van groot belang. Een gebrek aan beschikbaar geld is een veelvoorkomende reden waarom bedrijven, met name kleine bedrijven, falen. Zowel grote als kleine bedrijven kunnen te maken krijgen met verschillende cashflowproblemen. Enkele veelvoorkomende problemen zijn te hoge uitgaven, langzaam betaalde facturen, overtollige voorraden en hoge overheadkosten.

Het beheren van de cashflow houdt in dat men de inkomende en uitgaande geldstromen nauwlettend volgt en de financiën van het bedrijf effectief beheert. Dit omvat het opstellen van een cashflowoverzicht, het voorspellen van inkomsten en uitgaven, het analyseren van betalingsvoorwaarden, het zorgvuldig selecteren van zakelijke partners, het opbouwen van sterke klantrelaties en het onderhouden van een nauwkeurige boekhouding.

De cashflow verbeteren

Het verbeteren van de cashflow is een fundamenteel aspect van het succes van ondernemingen. Door een goed begrip te hebben van wat cashflow is en waarom het zo belangrijk is, kun je strategieën ontwikkelen om jouw financiën op een gezond pad te houden. Door regelmatig de cashflow te monitoren en te optimaliseren, leg je een stevig fundament voor het succes en de groei van jouw bedrijf op de lange termijn. Heb jij hulp nodig bij het verbeteren van jouw cashflow? Neem dan gerust contact met ons op!

Contact

Geschreven door

Misschien ook interessant